Αναζήτηση

Μια χώρα με μακρόχρονη ιστορία παρουσιάζει τους σύγχρονους συγγραφείς της

Το βιβλίο στην Ελλάδα...
...και στον κόσμο!


Εκδηλώσεις

Τύπος
Τύπος
  • Ελλάδα, τιμώμενη χώρα 2001
    Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις
    10-11 Οκτωβρίου 2001

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου

Συνάντηση Βενιζέλου-Φίσερ
Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στο Διεθνές Κέντρο της Έκθεσης 5 με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. Μετά τη συνάντηση επισκέφτηκαν το Forum, όπου ο Έλληνας υπουργός ξενάγησε το Γιόσκα Φίσερ στα περίπτερα των Ελλήνων εκθετών. Τα γεγονότα της επικαιρότητας, αποτέλεσαν ντικείμενο της σύντομης συζήτησης των δύο υπουργών. Σε δηλώσεις τους υπογράμμισαν και οι δύο την αναγκαιότητα της ύπαρξης διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς των χωρών παγκοσμίως.

Συναυλία Αγνής Μπάλτσα
Η Alte Oper της Φραγκφούρτης γέμισε με Έλληνες και ξένους, λάτρεις της σημαντικής ερμηνεύτριας Αγνής Μπάλτσα, που κατέκλυσαν την παλιά όπερα για να παρακολουθήσουν την εναρκτήρια συναυλία της 53ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φραγκφούρτης 2001 της Αγνής Μπάλτσα με τη Φιλαρμονική του κρατιδίου Rheinland Pfalz. Την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα Ρηνανίας-Παλατινάτου διηύθυνε ο αρχιμουσικός Νίκος Αθηναίος.
Η συναυλία είχε τεθεί υπότην αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου. Χορηγοί της συναυλίας ήταν οι τράπεζες Deutsche Bank και EFG Eurobank Ergasias.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε μουσική από τα εξής έργα: Carmen του G. Bizet, Samson et Dalida του C. Saint-Saens, Don Carlo του G. Verdi και Cavalleria Rusticanaτου P. Mascagni.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πρόεδρος της Ο.Ε Φραγκφούρτης 2001 Γ. Ρωμαίος, καθώς και προσωπικότητες του πολιτικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.
Η χορηγία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης εντάσσεται στη μακρά παράδοση που έχει δημιουργήσει η EFG Eurobank Ergasias στην υποστήριξη της ελληνικής δημιουργίας στους χώρους της τέχνης και του πολιτισμού.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου

Παρουσιάσεις Ελλήνων συγγραφέων
Στο Αμφιθέατρο του Forum παρουσιάστηκε ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος από τον Κώστα Κοσμά. Ακολούθησε η ανάγνωση των έργων του. Η Ελένη Τορόση παρουσίασε τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου ενώ ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Κριτική Λογοτεχνίας». Οι ομιλητές Δημοσθένης Κούρτοβικ, Inge Feltrinelli, Lutz Hagestedt, Sigrid Loffler μίλησαν για τη σημασία της κριτικής λογοτεχνίας και για το κατά πόσον στις μέρες μας προσφέρεται τελικά καλή λογοτεχνία. Ακολούθησε η παρουσίαση και ανάγνωση των έργω του Θανάση Βαλτινού.

Βραβείο Blue Book
Forum Επίπεδο 1, Αμφιθέατρο, 14:30

Απονομή βραβείου Blue Book από το διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Χρήστο Λάζο στο Μένη Κουμανταρέα για το μυθιστόρημά του «Ο ωραίος λοχαγός».
Ο συγγραφέας Bodo Kirchhoff θα αναλύσει το σκεπτικό της επιτροπής.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με αφορμή το ότι η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης δημιούργησε μαζί με την Οργανωτική Επιτροπή 2001, για πρώτη χρονιά ένα νέο βραβείο: το Blue Book.
Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζεται ένας σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας στο γερμανικό κοινό.
Στη διάρκεια της έκθεσης βιβλίου της Λειψίας μια 6μελής επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί τη γερμανική αγορά βιβλίου είχε επιλέξει το μυθιστόρημα αυτό, από τα έργα 13 υποψηφίων συγγραφέων: Νίκη Αναστασέα, Νίκος Μπακόλας, Ελιάννα Χουρμουζιάδου, Μισέλ Φάις, Γιάννης Κιουρτσάκης, Μένης Κουμανταρέας, Κώστας Λαχάς, Χριστόφορος Μηλιώνης, Ανδρέας Μήτσου, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Φαίδων Ταμβακάκης, Θανάσης Βαλτινός.
Το βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα μεταφράστηκε στα γερμανικά και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Frankfurter Verlagsanstalt
Η επιτροπή:
Ο συγγραφέας Bodo Kirchhoff, η αναγνώστρια Kirstin Bender, η έμπορος βιβλίων Rotraut Schroberl του λογοτεχνικού βιβλιοπωλείου της Βιέννης Leporello, ο εκδότης του εκδοτικού ιδρύματος της Φρανκφούρτης Joachim Unseld, ο κριτικός λογοτεχνίας της εφημερίδος Neue Zurcher Zeitung Δρ. Urlich Schmidt και ο μεταφραστής Δρ. Ulf-Dieter Klemm.