Αναζήτηση

Μια χώρα με μακρόχρονη ιστορία παρουσιάζει τους σύγχρονους συγγραφείς της

Το βιβλίο στην Ελλάδα...
...και στον κόσμο!


Εκδηλώσεις

Τύπος
Τύπος
  • Εκδηλώσεις στο Forum
    11-12 Οκτωβρίου 2001

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου

Συζήτηση
Με τη συζήτηση "Ελλάδα-Πύλη της Ευρώπης προς τη Μεσόγειο και τους άλλους Πολιτισμούς" έκλεισαν οι εκδηλώσεις της χθεσινής ημέρας στο Forum, με κύριους ομιλητές το Μανώλη Γλέζο και το Δημήτρη Παπαχρήστο.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου

Επίσκεψη Βάιτσεκερ
"Ουδέποτε στο παρελθόν έχει καταφέρει μια τιμώμενη χώρα να παρουσιάσει με τόσο εντυπωσιακό τρόπο την ιστορία και τον πολιτισμό της στο πλαίσιο της Έκθεσης της Φραγκφούρτης, όπως έκανε η Ελλάδα", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, ο οποίος επισκέφτηκε το Ελληνικό Περίπτερο συνοδευόμενος από το διευθυντή του Ε.ΚΕ.ΒΙ Χρήστο Λάζο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Φραγκφούρτης Γιώργο Ρωμαίο. Επεσήμανε ότι ο τρόπος διαμόρφωσης του περιπτέρου φανερώνει ουμανιστική παιδεία, πράγμα για το οποίο, όπως δήλωσε, χαίρεται ιδιαιτέρως.

Παρουσιάσεις συγγραφέων
Ακολούθησε η παρουσίαση του Δημοσθένη Κούρτοβικ και η ανάγνωση των έργων του από το Γερμανό κριτικό λογοτεχνίας Τhomas Plaul και η παρουσίαση του Χάρη Βλαβιανού από την καθηγήτρια Μαριλίζα Μητσού. Η Άλκη Ζέη παρουσιάστηκε από τον ηθοποιό Zigi Herold στο Περίπτερο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών.

Τιμή στη μνήμη της Ελένης Βακαλό
Το μεσημέρι το αμφιθέατρο φιλοξένησε τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Φραγκφούρτη 2001 για να τιμήσουν τη μνήμη της Ελένης Βακαλό με αναφορά στο έργο της και απαγγελία ποιημάτων της. Ο Χάρης Βλαβιανός διάβασε το τελευταίο της κείμενο και η Σοφία Γεωργαλίδη διάβασε στα γερμανικά το ποίημα "Το άλλο του αντικειμένου".

Συζήτηση
Στο Aμφιθέατρο του Forum πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συζήτηση "Η Αντίσταση του Λόγου-Κατοχή και Εμφύλιος Πόλεμος" με συντονιστή το Βάσο Μαθιόπουλο. Συμμετείχαν οι Prof. Dr. Hagen Fleischer, Prof. Dr. Eleni Glykatzis-Ahrweiler, Eberhard Rondholz, Prof. Meyer.

Γιορτή των Ποιητών στο Literaturhaus

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 53ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου στη Φραγκφούρτη, θα πραγματοποιηθεί η "Γιορτή των Ποιητών" στο Literaturhaus (Οίκος Λογοτεχνίας), την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2001, στις 19:00-01:00.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση της ανθολογίας της Δανάης Κουλμάση "Ελληνική Ποίηση του 20ού αιώνα" στη γερμανική γλώσσα και τις παρουσιάσεις και αναγνώσεις των ποιητών: Στρατή Πασχάλη από τη Μαριλίζα Μητσού, Μιχάλη Γκανά και Τίτου Πατρίκιου από την Ελένη Τορόση και Μαρίας Λαϊνά και Γιώργου Mαρκόπουλου από τις D. Speck και N. Eideneier.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα προσφέρεται μπουφές με ελληνικές γεύσεις, ενώ οθόνες θα προβάλλουν τις αναγνώσεις σε όλες τις αίθουσες του Οίκου Λογοτεχνίας. Tέλος, πραγματική έκπληξη για το κοινό θα είναι η μουσική εκδήλωση από δύο συγκροτήματα, τους "Quichote" και το "Ηθικόν Ακμαιότατον".