Αναζήτηση

Μια χώρα με μακρόχρονη ιστορία παρουσιάζει τους σύγχρονους συγγραφείς της

Το βιβλίο στην Ελλάδα...
...και στον κόσμο!


Εκδηλώσεις

Τύπος
Τύπος
  • Εκδηλώσεις στο FORUM
    12-14 Οκτωβρίου 2001

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου

Η Ραδιοφωνική Βραδιά των Βιβλίων
Στο κατάμεστο τηλεοπτικό στούντιο της Ραδιοφωνίας της Έσσης κύλησε η Ραδιοφωνική Βραδιά των Βιβλίων, η μεγαλύτερη σε διάρκεια ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδίδεται ταυτόχρονα από όλα τα τοπικά δίκτυα.
Επί τέσσερις ώρες παρουσιάστηκαν εναλλάξ γερμανοί και έλληνες συγγραφείς με αναγνώσεις αποσπασμάτων από τα βιβλία τους, συνεντεύξεις και απαγγελίες.
Τον κύκλο των παρουσιάσεων άνοιξε ο Πέτρος Μάρκαρης, ακολούθησε ο Μένης Κουμανταρέας με την Έρση Σωτηροπούλου, ενώ η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ προτίμησε να διαβάσει και ένα ποίημά της στα ελληνικά. Η Ιωάννα Καρυστιάνη μίλησε για τις "Γυναίκες της Άνδρου", όπως τιτλοφορήθηκε το βιβλίο της στα γερμανικά και την παρουσία των ελλήνων συγγραφέων έκλεισε ο Αντώνης Σουρούνης με το "Χορό των Ρόδων".
Τις παρουσιάσεις των συγγραφέων διάνθισαν μουσικά διαλείμματα από γερμανικά και ελληνικά μουσικά σύνολα. Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής μετάδοσης το κοινό είχε τη δυνατότητα να γευτεί ελληνικές γεύσεις και ποτό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό αυτών των εκδηλώσεων είναι πάντα υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων ,πληρώνει εισητήριο αξίας περίπου 20.000 δρχ. και παρακολουθεί τις εκδηλώσεις της Ραδιοφωνίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αποδοχή των ελλήνων συγγραφέων ήταν πολύ θερμή. Τη βραδιά των βιβλίων τίμησε με την παρουσία της η Μαρία Φαραντούρη.


Σάββατο 13 Οκτωβρίου

Συζητήσεις
Το Αμφιθέατρο του Forum άνοιξε με τη συζήτηση "Οι Νεοελληνικές σπουδές στην Ευρώπη". Αργότερα το μεσημέρι, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα "Το Σύγχρονο Θεατρικό Τοπίο" προσέλκυσε το κοινό να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των Prof. Dr. Walter Puchner (Πανεπιστήμιο Αθηνών), του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Σκούρτη και του καθηγητή και κριτικού θεάτρου Κ. Γεωργουσόπουλου. Ακολούθησε η συζήτηση που οργανώθηκε από κοινού με το Υπουργείο Έρευνας της Γερμανίας, με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών "Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Ευρώπη".
Το αστυνομικό μυθιστόρημα απασχόλησε το κοινό της Έκθεσης σε μια σημαντική συζήτηση με το χαρακτηριστικό τίτλο "Φονικό πρωϊνό-Αμαρτίες γονέων: Στα ίχνη του παρελθόντος".Η συζήτηση έγινε στο Διεθνές Κέντρο της Έκθεσης Φραγκφούρτης, αίθουσα 5.0. Μίλησαν οι Kazuo Ishiguro, Bernhard Schlink, Didier Daeninckx και Πέτρος Μάρκαρης.

Παρουσιάσεις συγγραφέων
H παρουσίαση της Ιωάννας Καρυστιάνη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Forum από τον Dr. Ulf-Dieter Klemm. Ο Κώστας Μουρσελάς παρουσιάστηκε από τη Νiki Eideneier και ακολούθησε η παρουσίαση και ανάγνωση έργων της Ρέας Γαλανάκη από την Dr. Michaela Prinzinger.΄

Μουσική
Η ημέρα έκλεισε με μια συναυλία της διαβαλκανικής Ορχήστρας, Interbalkan Orchesti. Οι τζαζ έθνικ ήχοι των μουσικών από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Τουρκία έφεραν στο Αμφιθέατρο του Forum ένα κοινό πολύ μεγαλύτερο της χωρητικότητάς του.


Κυριακή 14 Οκτωβίου

Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν χθες Σάββατο το Forum. Ο αριθμός σήμερα αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι και σήμερα η είσοδος στην Έκθεση Βιβλίου είναι ελεύθερη στο κοινό.

Παρουσιάσεις συγγραφέων-συζητήσεις
Οι παρουσιάσεις συγγραφέων άρχισαν στις 10.00 με την Έρση Σωτηροπούλου.
Ακολούθησε στις 11.00 ανοιχτή συζήτηση μεγάλου ενδιαφέροντος με θέμα "Η γλώσσα της παγκοσμιοποίησης. Οι νέοι κώδικες περιορίζουν ή εμπλουτίζουν το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών".
Διοργανωτής ήταν το Φεστιβάλ medi@terra και European Media Art Festival.
Μίλησαν η διευθύντρια Τμήματος Πολιτισμού της πόλης του Μονάχου Lydia Hartl, o διευθυντής προγράμματος Mc Luhan για τον πολιτισμό και την Τεχνολογία, Derrick de Kerckhove, ο διευθυντής Κέντρου για την Τέχνη και τις Νέες Τεχνολογίες ΦΟΥΡΝΟΣ και Φεστιβάλ medi@terra, Mάνθος Σαντοριναίος. Συντονιστής ήταν ο Alfred Rotert διευθυντής European Media Art Festival στο Όσναμπρουκ. Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τις νέες τεχνολογίες, χαρακτηριστική ήταν η προτροπή του Derrick de Kerckhove "Shut up the Media!".
Ο Πέτρος Τατσόπουλος παρουσιάστηκε από τη Σοφία Γεωργαλίδη. Ο Αντώνης Σουρούνης συνάντησε το κοινό του Αμφιθεάτρου με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο της Ραδιοφωνίας της Εσσης Rutard Stablein για να παραχωρήσει τη θέση του στις 13.00 στον Μένη Κουμανταρέα που παρουσιάστηκε από τον δημοσιογράφο της Deutsche Welle Σπύρο Μοσκόβου.

Θέατρο και μουσική
Εκτός από το βιβλίο, το Αμφιθέατρο φιλοξένησε στις 14.00 μια δραματοποιημένη παρουσίαση της "Δίκης του Σωκράτη" από το συγγραφέα του έργου καθηγητή Κώστα Μπέη.
Μουσική κατάληξη στο Αμφιθέατρο με τους "Δρόμους του Ερωτόκριτου". Ο Ψαραντώνης, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Ευγένειος Σπαθάρης έδωσαν τη δική τους εκδοχή του έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου μπροστά σε ένα διεθνές και ελληνικό κοινό.