Αναζήτηση

Μια χώρα με μακρόχρονη ιστορία παρουσιάζει τους σύγχρονους συγγραφείς της

Το βιβλίο στην Ελλάδα...
...και στον κόσμο!


Εκδηλώσεις

Τύπος
Τύπος
  • Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό
    η 53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης
    9 Οκτωβρίου 2001
Τρίτη 9 Οκτωβρίου

Mεγαλοπρεπώς άνοιξε τις πύλες η 53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης, χθες, Τρίτη 9 Οκτωβρίου, με τη κεντρική συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στο Congress Center της Messe Frankfurt o διευθυντής της Έκθεσης Lorenzo Rudolf, ο διευθυντής Τύπου Dr. Rudiger Wischenbart, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Roland Ulmer.
Όσον αφορά στη χώρα μας, ο Γ. Ρωμαίος, ο Β. Σγούτας, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Χρήστος Λάζος, ο κ. Γιαννακούρος, ο Π. Παντελούρης και ο Δημήτρης Καλοκύρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ελληνικού περιπτέρου, πραγματοποίησαν ξενάγηση για τους Έλληνες δημοσιογράφους στο Forum.

Εγκαίνια της Έκθεσης
To απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Δήμαρχος της Πόλης της Φραγκφούρτης Petra Roth, o πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Roland Ulmer, εγκαινίασαν την έκθεση στο ασφυκτικά γεμάτο Congress Center. Όπως τόνισε, οι "Νέοι δρόμοι για την Ιθάκη" είναι οι δρόμοι της αναζήτησης, του διαλόγου και της συνάντησης με άλλους πολιτισμούς, της σοφίας και της αυτογνωσίας που κερδίζεται μέσα από την περιπέτεια του πνευματικού ταξιδιού" και πρόσθεσε όσον αφορά στην επικαιρότητα ότι "τα τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ αναδεικνύουν την ανάγκη ενός διαλόγου των πολιτισμών και την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες του ανθρώπου και του ανθρωπισμού".

Εγκαίνια Ελληνικού Περιπτέρου
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στο Forum από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στη μήτρα του δυτικού κόσμου με διαρκή στόχο να προβάλλει την οικουμενικότητα του πολιτισμού λέγοντας χαρακτηριστικά "θέλουμε να δείξουμε την Ελλάδα της Ιστορίας, του πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την Ελλάδα της συγγραφικής φαντασίας, αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα που διεκδικεί τη δική της ανταγωνιστική θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μές στις συνθήκες μιας μεταβιομηχανικής εποχής που είναι γεμάτη από νέες συχνά απροσδόκητες προκλήσεις. Έτσι όμως γράφεται η ιστορία που δεν έχει ποτέ τέλος". Ακολούθησε δεξίωση και συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη με το Berliner Instrumentalisten στο Αμφιθέατρο του ελληνικού περιπτέρου.

Ραδιοφωνία της Έσσης
Φόνος αλα ελληνικά με γεύσεις από... επικίνδυνες μαγειρικές

Οσυνδυασμός μάγεψε το κοινό της Ραδιοφωνίας της Έσσης που γεύτηκε όχι μόνο τις συνταγές από το βιβλίο του Ανδρέα Στάικου ,αλλά και τις επικοινωνιακές ικανότητες των συγγραφέων Γιώργη Γιατρομανωλάκη, του Πέτρου Μαρτινίδη του Δημοσθένη Κούρτοβικ και του Ανδρέα Στάικου.
Οι συγγραφείς παρουσίασαν τα βιβλία τους, συζήτησαν για τα έργα τους και ηχογραφήθηκαν για μια εκπομπή που θα μεταδοθεί το Φεβρουάριο.
Η βραδιά έκλεισε με επίσημο δείπνο στο Δημαρχείο Romer κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγγράφηκε στο Χρυσό Βιβλίο της πόλης.


Τετάρτη 10 Οκτωβρίου

Εγκαίνια Περιπτέρου της ΠΟΕΒ
Τα επίσημα εγκαίνια του Περιπτέρου της ΠΟΕΒ πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Απονομή ελληνογερμανικού βραβείου μετάφρασης
Η απονομή του ελληνογερμανικού βραβείου μετάφρασης πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και το διευθυντή Μορφωτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Guy Feaux de la Croix, στην γερμανίδα μεταφράστρια Birgit Hildebrandt για την μετάφραση του βιβλίου του Παύλου Μάτεσι, "Tochter der Hundin" ("Η μητέρα του σκύλου", Καστανιώτης, 1990) που κυκλοφόρησε φέτος από τον εκδοτικό οίκο της Γερμανίας Carl Hanser Verlag, απονέμεται το Ελληνογερμανικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το 2001.
Την επιτροπή που επέλεξε το βραβείο αποτέλεσαν ο καθηγητής Hans Eideneier, η συγγραφέας Ελένη Τορόση και ο μεταφραστής Norbert Hauser. Το Βραβείο θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 1998 από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των πνευματικών ανταλλαγών ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα. Απονέμεται σε ετήσια βάση εναλλάξ από επιτροπή που ορίζει το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και από επιτροπή που ορίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αντίστοιχα, σε μεταφραστές έργων που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί από τα γερμανικά στα ελληνικά και το αντίστροφο. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 γερμανικών μάρκων (σε ελληνικές δραχμές βάσει της ισοτιμίας των νομισμάτων) και από πρόσκληση ταξιδίου και διαμονής διαρκείας τεσσάρων εβδομάδων στη Γερμανία ή αντίστοιχα στην Ελλάδα.
Το βραβείο για το 1998 απονεμήθηκε τον Μάιο του 1999 στην Αθήνα σε ελληνική μετάφραση γερμανικού λογοτεχνικού έργου από έλληνα μεταφραστή και συγκεκριμένα στην μεταφράστρια Στέλλα Νικολούδη για τη μετάφραση του έργου του Γκαίτε "Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου" (Εκδόσεις Άγρα). Το Βραβείο Ελληνογερμανικής Λογοτεχνικής Μετάφρασης 1999 απονεμήθηκε το Νοέμβριο του 1999 στο Μόναχο σε γερμανική μετάφραση ελληνικού λογοτεχνικού έργου και συγκεκριμένα στον γερμανό μεταφραστή Norbert Hauser για τη μετάφραση του έργου του Γιώργη Γιατρομανωλάκη "Το ανωφελές διήγημα" (Εκδόσεις Κέδρος) που κυκλοφόρησε το 1998 στα γερμανικά από τις εκδόσεις Dumont. Το Ελληνογερμανικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το 2000, συνοδευόμενο από το χρηματικό έπαθλο και το ταξίδι στη Γερμανία, απονεμήθηκε το Νοέμβριο 2000 στον Ιάκωβο Κοπερτί για την ελληνική μετάφραση του έργου του γερμανού συγγραφέα Bernhard Schlink, "Διαβάζοντας στη Χάννα" (Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα 1997).

Παρουσιάσεις Ελλήνων Συγγραφέων
Παράλληλα, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων Ελλήνων συγγραφέων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Γιώργη Γιατρομανωλάκη και η ανάγνωση των έργων του απ' την Κυριακή Χρυσομάλλη-Heinrich, η παρουσίαση του Νίκου Θέμελη και του Αντώνη Σουρούνη από την Ελένη Τορόση με τη Χάνα Σιγκούλα να διαβάζει κείμενά τους. Ακολούθησε η παρουσίαση του Τάκη Βαρβιτσιώτη και η ανάγνωση των έργων του από τον Ευάγγελο Κωνσταντίνου, ενώ αργότερα η παρουσίαση της Σώτης Τριανταφύλλου και η ανάγνωση των έργων της.

Συναυλία Αγνής Μπάλτσα
Όλοι οι επισκέπτες της Έκθεσης αναμένουν την πολυσυζητημένη συναυλία της Αγνής Μπάλτσα με τη Φιλαρμονική του κρατιδίου Rheinland Pfalz υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου στην Alte Oper. Η συναυλία γίνεται με τη χορηγία των τραπεζών Deutsche Bank και EFG Eurobank Ergasias και έχει τεθεί υπότην αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική από τα εξής έργα: Carmen του G. Bizet, Samson et Dalida του C. Saint-Saens, Don Carlo του G. Verdi και Cavalleria Rusticanaτου P. Mascagni.